Tot overeenstemming komen met het hele team

Als jouw team zich bevindt in de norming fase, is dit herkenbaar doordat men op een meer volwassen manier met elkaar in gesprek gaat over zaken als samenwerking. Men is in staat om zaken meer zakelijk op te pakken dan persoonlijk.

Zoals al eerder omschreven is deze fase o.a. te herkennen aan volgende gedragingen:

  • Leren van elkaar
  • Geven elkaar gevraagd en ongevraagd feedback
  • Nemen verantwoordelijkheid voor de hier-en-nu situatie
  • Gaan met elkaar om en werken met elkaar op basis van gelijkwaardigheid
  • Tonen initiatief, ook ongevraagd
  • Gedeeld leiderschap stimuleren
  • Obstakels die het bereiken van het doel hinderen te slechten

 

In mijn vorige blog heb ik al aangegeven dat je in deze fase een gezamenlijke team gebruiksaanwijzing kan maken aan de hand van alle persoonlijke gebruiksaanwijzingen. Let op: het is van belang dat iedereen het eens is met de team gebruiksaanwijzing!

En dat is niet altijd even makkelijk. Je komt soms op het punt dat het lastig is om overeenstemming te krijgen over iets met het gehele team. Ik doe dit altijd als volgt. Ik schrijf de afspraak op flip en vraag iedereen om positie in te nemen:

  • Mee eens; je staat letterlijk achter de afspraken, dus achter de flip. Geef duidelijk aan dat dit niet vrijblijvend is, maar als er commitment is dat men dan ook aangesproken kan worden op het (niet) naleven van deze afspraak.
  • Ik kan nog geen keuze maken omdat ik nog een vraag heb; ga aan de zijkant voor de flip staan
  • Je kan je niet verenigen met de afspraak: je staat letterlijk tegenover de afspraken, dus voor de flip.

 

Vervolgens ga je aan de slag met de mensen die nog een vraag hebben. Oftewel de mensen die aan de zijkant van de flip staan. Geef antwoord op de vraag en vraag of ze dan in staat zijn om positie in te nemen.

Als laatste ga je aan de slag met de mensen die tegenover de flip/afspraak staan. Vraag wat ze nodig hebben om ook achter de flip/afspraak te kunnen gaan staan. Je zult zien dat het vaak maar een klein iets is dat ze aangepast willen zien in de afspraak. Check of de groep achter de flip dit ook akkoord vindt en pas het aan. Net zolang tot iedereen achter de flip staat en dus zijn/haar commitment geeft aan de gemaakte afspraak.

Ik wens je veel succes en werkplezier met deze werkvorm!

Vind je het fijner om dit door een externe coach te laten doen, zodat jij je kan richten op de processen die spelen binnen het team? Neem gerust contact met mij op zodat wij samen een plan van aanpak voor jouw team kunnen maken! 06-21221948 of mail nathalie@oerkrachtadvies.nl

Laat gerust weten wat je van dit artikel vindt!

Wil je geen artikel missen op het gebied van teamontwikkeling, laat mij dan jouw email adres weten dan ontvang jij de artikelen persoonlijk in jouw mailbox!

Heb je vragen over de verschillende fasen van ontwikkeling van een team, stel ze mij gerust!

Wil je weten hoe jouw medewerkers de organisatie op jouw afdeling ervaren? Check www.happypeoplescan.nl en vraag vrijblijvend een voorbeeldrapportage aan.