Schrijf je persoonlijke gebruiksaanwijzing (storming fase)

Hoe beter ieder zijn eigen kwaliteiten en valkuilen kent, hoe beter men in staat is om samen te werken. Dus belangrijk om hier eens goed over na te denken. Hierdoor wordt men zich ook bewuster van eigen handelen.

Het is in deze fase namelijk belangrijk om te leren omgaan met verschillende inzichten en het oplossen van conflicten. Hiertoe ben je alleen goed in staat als je ook bewust bent van je eigen handelen.

Als jouw team zich bevindt in de storming fase is het belangrijk om dit ook te benoemen naar het team. Vertel ze dat dit de fase is waarin je gaat merken dat samenwerken niet altijd automatisch gaat, dat er verschillende inzichten, normen en waarden gaan zijn, dat er bondjes worden gevormd, maar bovenal dat het heel normaal is. Ieder team gaat door deze fase. Dit laatste kan soms al heel verhelderend werken.

 Doel

Bewust worden van eigen handelen en zoeken naar overeenkomsten

 Voorbereiding

Geef alle teamleden de opdracht om hun eigen gebruiksaanwijzing te schrijven. Wat moeten jouw collega’s weten over jou om goed met elkaar samen te kunnen werken? In deze gebruiksaanwijzing staat minimaal hoe jij lekker werkt, hoe jij met anderen wilt omgaan (wat werkt wel bij jou en wat juist niet) en wat jouw drijfveer is om dit werk te doen.

Een voorbeeld van een eigen (wel heel uitgebreide) gebruiksaanwijzing is deze van Alexander van de website van Blendle’s

https://www.notion.so/Alexander-s-personal-user-guide-48283f8de730407f92e9e413501f9e2e

Werkwijze

Maak duidelijke afspraken hoe men omgaat met de informatie die gedeeld gaat worden tijdens de meeting. Het is belangrijk dat men voelt dat de setting veilig is.

Laat ieder teamlid zijn gebruiksaanwijzing delen met het team. Heel belangrijk dat na het voorlezen van de gebruiksaanwijzing er geen oordeel gaat zijn! Wel kun je aan het team vragen stellen als; Wat brengt dit jou? Wat vond je verhelderend? Waarom? Welke overeenkomst heb je gehoord?

De kunst is dat men na afloop in staat is om meer overeenkomsten te zien dan voor deze meeting. Hierdoor zal er meer begrip op de werkvloer voor elkaar zijn.

In de volgende fase: de norming fase kan men dan als team een gezamenlijke gebruiksaanwijzing met elkaar maken. Een hoe-werken-wij-samen-overeenkomst.

Ik wens je veel succes en werkplezier met deze werkvorm!

 

Ps. Richt je ook in deze fase op het creëren van een veilige omgeving. Indien je twijfelt of jij het team veilig kan begeleiden, begin er dan niet zelf aan. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je in de storming fase blijft hangen met alle gevolgen van dien. Maak dan  gebruik van een externe coach.

Laat gerust weten wat je van dit artikel vind!

Wil je geen artikel missen op het gebied van teamontwikkeling, laat mij dan jouw email adres weten dan ontvang jij de artikelen persoonlijk in jouw mailbox!

Heb je vragen over de verschillende fasen van ontwikkeling van een team, stel ze mij gerust!

Heb je hulp nodig bij de ontwikkeling van jouw team, mail geheel vrijblijvend naar nathalie@oerkrachtadvies.nl

Wil je weten hoe jouw medewerkers de organisatie op jouw afdeling ervaren? Check                           www.happypeoplescan.nl en vraag vrijblijvend een voorbeeldrapportage aan.