Een dag niet gelachen…

Een dag niet gelachen is wat mij betreft een saaie dag.

Ook is het een dag waaraan er niet gewerkt is aan teambuilding. Is er namelijk een gebrek aan onderling vertrouwen, dan is plezier met elkaar maken een heel sterk wapen hier tegen. Durf je kwetsbare kant te laten zien en heb vooral veel lol met elkaar! Dit zijn twee belangrijke zaken om het onderlinge vertrouwen te laten groeien.

Er wordt helaas op veel werkplekken meer de nadruk gelegd op dingen die niet goed gaan, terwijl successen vieren en elkaar complimenten geven het werkplezier vergroot. Als er meer plezier op de werkvloer is melden medewerkers zich ook nog eens minder snel ziek, is gebleken uit verschillende onderzoeken. Daarom een aantal tips om het werkplezier te vergroten en een werkvorm die ook op de lachspieren kan werken.

Vier successen met elkaar

Evalueren wat beter kan daar is niets mis mee, maar bespreek ook met elkaar welke successen zijn geboekt. Vaak is men bij de eindstreep al vergeten waar men aan het begin stond. Vier zoveel mogelijk successen: ook kleintjes!

Stralend falen is leuker dan fouten maken

Wees eens iets minder streng voor jezelf en je omgeving. Neem jezelf niet altijd zo serieus maar lach eens om jezelf.  Roep eens enthousiast dat je lekker stralend aan het falen bent, in plaats van boos zijn op jezelf omdat je een fout hebt gemaakt. Moedig elkaar aan om fouten te bekennen, begin als eerst.

Geef elkaar complimenten

We zijn sneller geneigd om elkaar te zeggen wat we niet fijn vinden of wat niet goed is gegaan, maar zeg nu eens tegen elkaar wat je wel fijn vond en wat goed is gegaan. Geef elkaar lekkere vette complimenten! Let op: belangrijk is dan ook dat je lekkere complimenten goed ontvangt: van top tot teen!

Bouw lachmomenten in

Begin een vergadering eens met iets leuks. Durf jij jouw grootste blunder te vertellen aan jouw collega’s? Doen! En lekker met elkaar lachen. Ik zal de aftrap doen met het schaamrood op mijn kaken. Mijn blunder is dat ik een training verzorgde en ik na een pauze, inclusief toiletbezoek , met mijn rok in mijn onderbroek terug de ruimte in kwam…… Gelukkig was een deelnemer zo lief om mij even te waarschuwen. Schaam schaam, maar nu altijd een leuk verhaal voor op feestjes en partijen 😊

 

Werkvorm – Team Bingo

Elke deelnemer krijgt een papier met daarop vakjes waarin verschillende zaken staan. De bedoeling is om zo snel mogelijk in elk vakje een naam van een collega te krijgen die past bij de inhoud van een vakje. Om deze naam te weten te komen mogen de collega’s vragen aan elkaar stellen maar ze mogen niet rechtstreeks vragen naar de omschrijving en moeten open vragen stellen. Als gezocht moet worden naar iemand die carnavals karren bouwt , kan bijvoorbeeld gevraagd worden wat is jouw favoriete bezigheid in je vrije tijd?

Voorbereiding

Maak een vragenlijst met een aantal vragen die betrekking hebben op de persoonlijke situatie van alle collega’s. Vanuit deze vragenlijst maak je de bingo kaarten. Afhankelijk van het aantal collega’s bepaal je het aantal vakjes en dus de tijdsduur van deze werkvorm.

Je kunt deze werkvorm ook gebruiken als kennismaking dan stel je wat meer algemene vragen, als:

 • Vooropleiding?
 • Vorige werkgever?
 • Sterkste kwaliteit?
 • Vervoersmiddels?
 • Leerpunt?
 • Etc

 

Wil je met elkaar lachen dan kun je ook vragen toevoegen als:

 • Grootste blunder?
 • Iets wat niemand nog van jou weet?
 • Beste smoes?
 • Koosnaampje?
 • Waar moet je altijd weer om lachen?
 • Waar kunnen wij jou ’s nachts voor wakker maken?
 • Meest gekke eigenschap?
 • Wat was je favoriete outfit tijdens verkleedpartijtjes toen je klein was?
 • Zing je in de auto?
 • …….

Weet jij nog leuke vragen? Laat het weten in de opmerkingen dan is iedereen snel klaar met het maken van een Team Bingo😊

Ik wens jullie in ieder geval veel lach momenten met elkaar!

 

Ps. Mocht je vragen hebben over de ontwikkeling van een team, laat ze gerust weten! We kunnen dan samen kijken wat jij nodig hebt als leidinggevende om daar weer een stap mee te maken. Schroom vooral niet, samen zijn wij sterker!

nathalie@oerkrachtadvies.nl of 06-21221948