Een goed conflict is het halve werk

Als teamcoach zie ik vaak dat men in teams elkaar niet durft aan te spreken, omdat men bang is voor conflicten. Maar zonder goede conflicten groei je ook niet als team, sterker nog je houdt als team allerlei ineffectieve patronen in stand. Dus mijn tip is: laten we als team eens lekker effectief gaan ‘conflicten’😊

Maar hoe zorg je dan voor een ‘goed’ conflict?

Er zijn verschillende manieren hoe men in de praktijk met conflicten omgaat. In de praktijk zie ik dat mensen er op de dominante manier ingaan. Er is dan altijd één verliezer en één winnaar. Je kunt je voorstellen dat dit op den duur de relatie verstoort, dus geen effectieve manier binnen een team.

Ik zie dat mensen een compromis sluiten. Bij deze vorm lever je (vaak) allebei iets in. Als dit niet goed in evenwicht is of je moet te vaak iets van je eigen idee inleveren laait het conflict meestal weer op. Dus ook niet altijd gunstig.

De meest effectieve manier bij een conflict is dan ook verbinding maken waardoor je in staat bent vanuit twee verschillende standpunten, een nieuw standpunt te bepalen. Leuk gezegd , maar hoe doe je dat?

  • Stap uit je emotie en zie het als iets zakelijks
  • Realiseer dat als je het conflict samen kunt oplossen, dit energie geeft in plaats van energie kost
  • Bedenk dat je als team aan het groeien bent, als je dit conflict gezamenlijk oplost
  • Stel jezelf de vraag: Wil je gelijk of wil je geluk (vooruitgang)?
  • Vraag elkaar uit, net zolang totdat je de ander zijn standpunt volledig begrijpt. Hoe zie jij dit dan? Wat zou het voor jou betekenen? Wat kunnen we samen dan bereiken? Heb je er al ervaring mee?
  • Luister om te begrijpen (dus zonder oordeel) om vervolgens zelf begrepen te worden
  • Bepaal samen de sterke punten van ieders standpunt en creëer hiermee een gezamenlijk nieuw standpunt
  • Wees met elkaar trots op hoe jullie het hebben aangepakt!
  • Evalueer; wat werkte goed in het oplossen van het conflict en wat niet.

Bespreek als temmanager het belang van goede conflicten. Ga met bovenstaande stappen aan de slag bij een conflict. Om vervolgens je eigen team-stappenplan-bij-conflicten met elkaar op te stellen.

Ik wens jullie een mooie groei door ‘goede’ conflicten!

Ps1. Vind je het fijner om dit door een externe coach te laten doen of je doet het liever samen? Neem gerust contact met mij op zodat wij samen een plan van aanpak voor jouw team kunnen maken! 06-21221948 of mail nathalie@oerkrachtadvies.nl

Ps2. Ik zou het superleuk en waardevol vinden als je laat weten wat je van dit artikel vindt!

Ps3. Heb je vragen over ontwikkeling van een team, laat ze mij gerust weten, want wie weet schrijf ik dan een volgende keer over dat onderwerp!

Ps4. Wil jij weten hoe de medewerkers jou ervaren als leidinggevende of wil je weten of ze alle tools hebben om hun werk effectief uit te voeren?  Check       www.happypeoplescan.nl en vraag vrijblijvend een voorbeeldrapportage aan!