Zoals beloofd beschrijf ik vandaag een werkvorm die je kunt gebruiken als jouw team in fase 1 (forming) zit. Het is in deze fase belangrijk om elkaar te leren kennen en samen ervaringen op te doen. Vertrouwen en emotionele veiligheid zijn hierbij belangrijk.
Vertrouwen en emotionele veiligheid creëer je door structuur aan te brengen en gezamenlijk afspraken over procedures te maken. Hierdoor gaan de neuzen dezelfde kant op en bouw je aan verbondenheid.
Elkaar leren kennen is vooral zaken met elkaar delen. Een leuke luchtige maar altijd effectieve werkvorm hiervoor is Over de Streep. Het is een werkvorm die veel mensen al kennen van de televisie, dus er is gelijk herkenning. Het gaat hier om een laagdrempelige werkvorm die je qua verdieping geleidelijk aan kunt opbouwen (en dat hoeft dus zeker niet zo dramatisch te zijn als op de Amerikaanse televisie).
Doel
Deelnemers gaan zaken delen over wat hen beweegt, inspireert en motiveert zodat zij elkaar beter leren kennen en daarmee verbinding creëren.
Voorbereiding
Wil je Over de Streep doen dan leg je twee touwen parallel aan elkaar op een afstand van twee meter. Heb je niet genoeg ruimte dan noem je de werkvorm Sta Op waarbij teamleden vanaf hun zitplaats kunnen opstaan.
Werkwijze
Alle deelnemers nemen plaats achter het eerste touw. De deelnemers gaan over de streep (of staan op) als ze het eens zijn met de stelling. Er is geen grijs gebied, mensen moeten dus een keuze maken; je loopt over de streep of blijft staan. Na iedere stelling is er tijd om te kijken waar iedere deelnemer staat en indien behoefte om zaken te bespreken. Kijk goed naar het non-verbale van deelnemers en bevraag dit na afloop. Ik zag je lachen toen ik de vraag stelde, vertel eens…
Voorbeelden van stellingen
- Ik kijk graag televisie
- Ik dans graag
- Ik kan goed vroeg opstaan
- Ik houd van sporten
- Ik ben de oudste thuis
- Ik ben goed in luisteren
- Ik kan goed mijn tijd bewaken in mijn werk
- Mijn talenten worden volledig benut in dit team
- Ik heb deze week een compliment aan iemand uit het team gegeven
- Ik word goed ondersteund door mijn leidinggevende
- Etc etc
Richt je bij kennismaking vooral op positiviteit en creëer een veilige omgeving. Met name dit laatste is essentieel. Indien je twijfelt of jij het team veilig kan begeleiden, begin er dan niet zelf aan want dan maak je wellicht meer kapot dan je lief is. Vraag een externe coach.
Heb je hulp nodig bij de ontwikkeling van jouw team, mail geheel vrijblijvend naar nathalie@oerkrachtadvies.nl
Wil je geen artikel missen op het gebied van teamontwikkeling, laat mij dan jouw email adres weten dan ontvang jij de artikelen persoonlijk in jouw mailbox!
Heb je vragen over de verschillende fasen van ontwikkeling van een team, stel ze mij gerust!
Wil je weten hoe jouw medewerkers de organisatie op jouw afdeling ervaren?
Check www.happypeoplescan.nl en vraag vrijblijvend een voorbeeldrapportage aan.